29 Nisan 2016 Cuma

Masalsı Bir Yaşamın Öyküsü, Simyacı...

KÜNYE
Kitap adı:Simyacı
Yazar:Paulo Coelho
Sayfa Sayısı:341
Türü:Roman
Çeviri:Özdemir İnce
Yayınevi:Can


Simyacı, İspanya’dan kalkıp Mısır piramitlerinin eteklerinde hazinesini aramaya giden Endülüslü çoban Santiago’nun masalsı yaşam öyküsü. Ama aynı zamanda bir “nasihatnâme”; “Yazgına nasıl egemen olacaksın? Mutluluğunu nasıl kurtaracaksın?” gibi sorulara yanıt arayan bir yaşam ve ahlak kılavuzu. Mistik bir peri masalına benzeyen bu romanının, dünyanın dört bir yanında bunca sevilmesinin gizi, kuşkusuz bu kılavuzluk niteliğinden kaynaklanıyor.

21 Nisan 2016 Perşembe

BENİ ASLA BIRAKMA / NEVER LET ME GO - KAZUO ISHIGURO

Japon asıllı İngiliz yazar Kazuo Ishiguro’nun, TIME tarafından hazırlanan “Ölmeden önce okunması gereken 1001 Kitap” listesine alınan ve “İngilizce yazılmış en iyi 100 roman” listesine de giren  romanı Beni Asla Bırakma…
  • KÜNYE
  • Kitabın Adı:Beni Asla Bırakma
  • Yazar:Kazuo Ishiguro
  • Kitabın Türü:Roman,edebiyat
  • Çeviri:Mine Haydaroğlu
  • Yayınevi:Yapı Kredi Yayınları

Merhabalar yeniden! Uzun zaman oldu malesef  vize haftamızdan dolayı.Ve bir de hastalık geldi üstüne; uzadıkça uzadı kitap ama sonunda bitirebildim! Dediğim gibi vizelerin başlamasına denk geldiği için kitap normalden uzun sürdü fakat kitap aslında çok kısa sürede okunabilecek bir kitap.

5 Nisan 2016 Salı

Sevgili Milena'ya Mektuplar...

KÜNYE
Kitap adı:Milena’ya Mektuplar
Yazar:Franz Kafka
Sayfa Sayısı:400
Türü:Mektup
Çeviri:Murat İbrahim Çelebi
Yayınevi:Panama


      Nasıl başlamalıyım bilmiyorum. Franz Kafka’nın Milena’sına yazdığı mektupların, Milena’nın Franz’ın vasiyetine uymadığı, onları yakmadığı için bugünlere kadar gelen mektupların, kitap olarak yayımlası sayesinde okuduğum bu kitap Milena’ya Mektuplar’dı. Herkesin ne kadar övdüğü bir kitap olduğunu biliyorsunuzdur çünkü kitap hakkında bilgi almak için şu an bunu okuyorsunuzdur büyük ihtimal. Ama benim fikrim kitabı aşık olanlar yani anlam çıkartabilecek insanlar okumalı. Ya da boş vakti olanlar. Kafka’nın Milena’ya aşkı gerçekten güzel. Sadece güzel diyorum çünkü eminim ki daha büyük aşklar, daha güzelleri olmuştur. Kitabı okurken en çok merak ettiğiniz şey; Milena’nın mektupları. “Acaba ne yazdı da Kafka bu kadar sinirlendi, üzüldü, kahroldu, uykusundan oldu diye düşünmeden edemiyorsunuz. Kitabın sonunda ek olarak birkaç Milena mektubu gördüğünüzde gerçekten Kafka’yı düşündüğünü, gerçekten Kafka’yı sevdiğine inanıyorsunuz. Onunda uzaklarda Kafka’nın onu düşündüğü kadar düşündüğünü görebiliyorsunuz. Kafka’nın aşkını betimlemesine, benzetmelerine bayılıyorsunuz. Kafka’nın korkularını, kıskançlığını,güvensizliğini ve tertemiz aşkını anlayabiliyorsunuz. “ Acaba Milena bunları hak edecek ne yaptı?" diye düşünüyorsunuz. Eh, bunun nedeni tabiiki yaşayamadığımız, ne kadar uzaklarda olduğunu bilmediğimiz o “aşk” galiba. Yani sığ gibi görünen ama çok derin bir düşünce. Tabii bu benim naçizane fikrim :) Toparlamak gerekirse, yine kendi fikrimi sunuyorum, boş vaktiniz varsa aceleye getirmeden yavaş yavaş okuyun derim. İmgelemeleri kaçırınca kitabın anlamı kalmayabiliyor. 

Birkaç sevdiğim sözlerini alıntı yapmadan geçemem :)

“ Bak Milena, ‘En çok seni seviyorum’ diyorum, ama gerçek sevgi bu değil belki, ‘Sen bir bıçaksın, beden durmadan içimi deşiyorum o bıçakla’ dersem, gerçek sevgiyi anlatmış olurum belki”…
“ Belki önümüzdeki ay Prag’a gelebilirim, diyorsun.Gelme diye yalvaracağım sana neredeyse.Hayır lütfen gelme, sonunda dönmek zorunda kalacaksın nasılsa değil mi?”

Ve favorim…


“ Bugün Viyana haritasına baktım, sadece bir odaya ihtiyacın olmasına rağmen böyle kocaman bir şehri inşa etmiş olmaları bir an için anlamsız geldi bana." 

2 Nisan 2016 Cumartesi

SAHİLDE KAFKA ile bilinmezin peşine...

KÜNYE
Kitap Adı:Sahilde Kafka
Yazar:Haruki Murakami
Sayfa Sayısı:656
Türü:Roman,edebiyat
Çeviri:Hüseyin Can Erkin
Yayınevi:Doğan Kitap


Kafka Tamura on beş yaşına girdiği gün evden kaçar. Uzun zamandır planladığı bu kaçışın nedeni babasının yıllar önce dile getirdiği uğursuz kehanettir. Ama babasının bir "düzenek" gibi içine yerleştirdiği kehanet gölge gibi peşindedir... Kafka ilk kez aşkı ve tutkuyu yaşarken gizemli bir cinayetle kehanetin ve kaderinin düğümleri çözülmeye başlar.

Sahilde Kafka, 21. yüzyıl edebiyatına damgasını vuran, kitapları bağımlılık yaratan kült yazar Haruki Murakami'den, hayatın yavan gerçekliğine karşı büyülü bir dünyanın kapılarını açan bir roman.

2005; Yılın En İyi 10 Romanı, New York Times
2006; World Fantasy Ödülü
2006; Franz Kafka Ödülü'
(Tanıtım Bülteninden)

Merhabalar! Aslında nasıl başlayacağımı pek bilmiyorum;birazcık da acemi olduğumdan umarım beni mazur görürsünüz hehe ^^ Kitap hakkındaki yorumlarıma gelirsek öncelikle Haruki Murakami benim yeni tanıştığım bir yazar malesef.Malesef diyorum çünkü anlatış tarzı,üslubu beni gerçekten çok etkiledi.Daha önce okuduğum kitaplardan bir şekilde farklıydı.Evet,konu itibariyle kurgu bir roman gerçeküstü olaylar var fakat kitaptan öğrendiğim o kadar güzel şeyler oldu ki..
Yazar,kurguyla bir şekilde gerçek hayatı bağdaştırmış okurken altını çizdiğim o kadar cümle oldu ki (Bi ara kitabın hepsini çizicem sandım ama yapmadım yapmadım öyle şeyler :D) Gerçekten kitabı okurken müzikle,kitaplarla iç içesiniz.Ben okurken gerçekten diğer bölümde ne olucak diye çok merak ediyordum ve evet konuda karakterlerin bir şekilde birbiriyle bağlantılı olucağını tahmin ediyorsunuz fakat kitabın sonlar gerçekten beni çok şaşırttı.Hiç tahmin etmediğim bir şekilde bitti ve ben bir kez daha etkilendim.Karakterler demişken ben karakterleri de çok sevdim hepsi ölçülü derecede iyiydi bence bazen bazı kitaplarda sadece tek bir karaktere yoğunlaşalabiliyor ve böyle olunca da gerçekliği bir parça yitirmiş oluyor.Ama Sahilde Kafka'da yazar bir şekilde durumu dengelemiş ve bütün karakterlere özen göstermiş.Sanırım en sevdiğim karakterler Oşima ile Hoşino Bey oldu.Tabiki bendeniz Nakata amcayı da unutmamak gerek.Ah bir de okurken Saeki Hanım'ın yaptığı besteyi gerçekten çok merak ettim.Sizin en sevdiğiniz karakarakter hangisiydi? Bu arada unutmadan çevirmenin hakkının da yememek lazım.Araştırdığım kadarıyla direkt olarak Japonca'dan çevrilmiş ve bence çok başarılı.
Çok dolandırdım lafı demem o ki dostlar eğer okumadıysanız okuyun,okutturun bu kitabı.Eğer okuduysanız siz neler düşünüyorsunuz? Peki yazarın başka hangi kitaplarını okudunuz,önerebileceğiniz kitap hangisi olur? :)

ALINTILAR:
In dreams begin the responsibilities.-Yets.

Mutluluk masal,mutsuzluk öyküdür.-Tolstoy

'Kafka Tamura,herkesin hayatında artık geri dönülemez bir noktaya geldiği olur.Nadiren de artık daha ileri gidemeyebiliriz.O noktaya geldiğimizde bu iyi bir şey de olsa kötü bir şey de olsa,sessizce kabullenmekten başka çaremiz olmaz.İşte bu şekilde hayatta kalmayı başarırız.'

"Haddinden uzun düşünmek, hiç düşünmemiş olmaktan farksızdır."

“Berlioz’un bir lafı vardır: Eğer sen Hamlet’i okumadan yaşamını tamamlıyorsan, ömrünü bir kömür madeninin dibinde geçirmişsin demektir.”


“Hayal gücünden, bilhassa da düşlerinden çok korkuyorsun. 
Belki de esas korktuğun şey, hayallerinde üstlenmek zorunda kalacağın sorumluluklardır. Sonuçta uyanıkken hayallerini, arzularını yok saymayı sürdürebilirsin ama rüyalarını bastırman mümkün değil. 
Çünkü sadece rüyalarında özgürdür insan.”

İnsan kendisinin eksik bir parçasını bulmak umuduyla aşık olur. O yüzden de, aşık olduğu insanı düşünürken, kişisine göre değişmekle birlikte, az ya da çok hüzünlenir. Çok eski bir zamanda kaybettiği, özlemle andığı, uzaklarda kalan bir odaya adımını atmış gibi hislere kapılır. Bu hissi ilk keşfeden sen değilsin.

Neden birini çok sevmek,aynı zamanda o insanı derinden yaralamakla aynı olsun ki?Yani eğer öyleyse,birini çok sevmenin ne anlamı var ki? 
                                                                 Sahilde Kafka
                                                                 sen dünyanın öbür ucunda 
                                                                 ben sönmüş bir yanardağın ağzında
                                                                 kapının gölgesinde
                                                                 yazısını yitirmiş sözcükler
...
                                                                                                                           02.04.2016
                                                                                                                              19.12